Ski Amadé

Region Dachstein West

Region Dachstein West, rozkládající se směrem na severozápad od Dachsteinského ledovce, patří mezi nejrozsáhlejší lyžařské regiony spolkové země Horní Rakousko. 


Vzhledem ke své pozici nedaleko ledovce Dachstein, má velmi dobré a hlavně stabilní sněhové podmínky. Lyžaři si zde tak dopřávají sněhové nadílky od konce listopadu až do jara.

 

Celkem 7 obcí spadá do regionu Dachstein West, a nejdůležitějšími jsou Gosau, Russbach a Annaberg. Tato tři střediska jsou mezi sebou propojena lanovkami a celá oblast může zájemcům o lyžování nabídnout téměř 120 kilometrů dobře upravených sjezdovek. 


Velmi často je v této oblasti navštěvováno středověké městečko Hallstatt se stejnojmeným jezerem, nebo císařské lázně Bad Ischl kde si můžete dopřát odpočinek po náročném lyžařském dni. Lammertalské údolí, dlouhé 43 km, se nachází na opačné straně oblasti Dachstein West a patří do něj městečka Annaberg, Abtenau a St. Martin.


Vzhledem k poměrně mírným svahům je Dachstein West ideální především pro méně zdatné lyžaře, rodiny s dětmi a rekreační lyžování. Dachstein West však nabízí velmi dobré podmínky i pro zdatné sjezdaře a sjezdařky, jako jsou poměrně prudké a těžké sjezdovky či terény pro carving.  Pro nejmenší návštěvníky tu fungují dětské školičky se školenými instruktory.   

Středisko Gosau je propojené s horami Hornspitz a Zwieselalm. Nejlepší sněhové podmínky panují, díky orientaci na severozápad, na Russbachu. Tady se také nalézá rozsáhlý funpark pro vyznavače snowboardingu a adrenalinové jízdy. Okolí Krippensteinu je naproti tomu mezi sjezdaři populární jako dokonalé freeridové místo na území Rakouska. Lyžování je samozřejmě možné v celém skiareálu na jednotný pas. 


Typickým znakem Dachstein West jsou velmi prostorné, červeně značené sjezdovky, které vedou ve většině případů hustými lesy. Ve vyšších polohách jsou otevřené plochy, nabízející krásný výhled na okolní hory a krajinu. Kromě lyžování a dalších zimních aktivit nabízí oblast i kulturní vyžití. 

Ski Amadé

Ski Amadé je největší rakouská oblast, kterou znají především milovníci zimních sportů. Web o Amadé se snaží představit vám některá jeho střediska s informacemi a zajímavostmi.

Další odkazy

Jaruška píše o Rakousku

Blog o lyžování v Rakousku od Jarušky. Popisy jednotlivých středisek a fotografie z nich.


Aktuality z Rakouska

Aktuální informace z rakouských zimních středisek v českém jazyce.